ATP

ATP

ATP eli Association of Tennis Professionals on tennisammattilaisten kattojärjestö, joka järjestää yhdessä ITF:n eli International Tennis Federationin kanssa vuosittain yhteensä lähes 800 ammattilaiskilpailua, joissa jaetaan ATP pisteitä. Pisteitä jaetaan pienimmistä ITF Futures kisoista aina Grand Slameihin asti alla esitetyn taulukon mukaisesti.

ATP ranking

Pelaajat pääsevät kisoihin ilmoittautumishetken rankinginsa mukaan. ATP-rankingiin lasketaan pelaajan edellisen 12 kuukauden aikana keräämistä pistemääristä 18 parasta, ja samanlaista systeemiä käytetään niin kaksin- kuin nelinpelissä. Eli 12 kuukautta vanhat pisteet putoavat armotta pois. Kaksinpelissä TOP-100 –rankingiin tarvitaan noin 550 pistettä ja TOP-200 –rankingiin noin 250 pistettä. Pisteet lasketaan jokaiselle maailman rankatulle tennispelaajalle yleensä viikon välein ja ne on luettavissa niin ATP:n kotisivuilta kuin Yleisradion teksti-tv:n sivulta 290.

Tilastoja

Viimeisten 15 vuoden aikana ATP-pelaaja on saavuttanut parhaan rankinginsa keskimäärin 24,7 vuoden ikäisenä. Sadan joukossa olevien pelaajien keski-ikä on 26,1 vuotta ja keskimääräinen aika, jonka pelaajan ranking pysyy sadan joukossa 4,5 vuotta. Top-100 pelaajien keskipituus on tällä hetkellä 186cm. Vuoden 1995 jälkeen sadan joukkoon nousseiden pelaajien ranking-kehitys viisi vuotta ennen top-100 rajan rikkomista on ollut keskimäärin seuraavan taulukon mukaista. Harri oli loukkaantuneena vuonna 2008, jonka vuoksi rankingia ei ollut tuona vuonna ollenkaan, mutta muuten Harrin nousu on ollut tähän mennessä jopa selvästi tavallista sadan joukkoon nousemista jyrkempää.